Reklama
 
Blog | Petr Kostohryz

Putinland

Úbytek koncentrace unavené mysli si občas dokáže pěkně s člověkem zašpásovat. Minulý týden mi například trvalo dva odstavce, než jsem si uvědomil, že text, který zrovna čtu, není o Rusku, leč o Somálsku. Prostě mi přišlo chvilku normální, že si seriózní anglosaský žurnál hraje s termínem Putinland, i téma analýzy ropné budoucnosti popisované země vcelku sedělo. Trkla až zmínka o Africké ropné korporaci, jež rozproudila zpomalené neurotransmitéry.

Proč jsem si na severovýchodněsomálský Puntland opět vzpomněl v kontextu zamýšlené glosy na téma ruských parlamentních voleb, nechám k posouzení čtenáři, a vrhnu se na ony takzvané volby. Ty ruské se mi od minulých parlamentních, které proběhly přesně před čtyřmi roky, asociují s vyprávěním grozněnského kamaráda Magomeda o tom, kterak se šel mrknout do města na prázdné volební místnosti, načež byl téměř násilím přinucen hlasovat v okrsku, kde nebyl zaregistrován. Volby to byly památné, první parlamentní v tzv. poválečné Čečně a výsledek tomu odpovídal. Dle prvních oficiálních informací v Čečně a Ingušsku tenkrát odhlasovalo 112 procent voličů. Tentýž Mága to pouze kvitoval suchým: Zase to přehnali.  

Čtyři roky poté šlo Rusko opět k volebním urnám a, světe div se, opět mohutně podpořilo prezidentskou stranu. A v křečích se zmítající Severní Kavkaz šel v čele s Čečenskem jako již tradičně příkladem občanské odpovědnosti. Dle oficiálních výsledků se v Čečně voleb zúčastnilo 99,2% voličů, z nichž 99% hlasovalo pro „Jednotné Rusko“ prezidenta Putina, který ještě coby předseda vlády rozpoutal nevídaný masakr, též nazývaný druhou čečenskou válkou. Tomu se ale panečku říká zapomětlivost!

Reklama